Katedra Automatyzacji Procesów Przemysłowych

Masakrator na podium w Estonii

27-11-2017
Masakrator na podium

Od 24 do 26 listopada 2017 r. drużyna SumoMasters z Wydziału Mechanicznego Politechniki Białostockiej wzięła udział w zawodach Robotex 2017 w Tallinie (https://robotex.ee/en/).

Po serii bardzo ciężkich starć w systemie „każdy z każdym”, skonstruowany przez zespół w składzie: Marek Klimowicz, Krystian Chojnowski, Maciej Wysocki oraz Bartosz Pawłow, robot Masakrator uplasował się na trzecim miejscu.

W konkurencji MegaSumo walczyło 18 robotów: m. in. z Litwy, Łotwy, Estonii, Rumunii a nawet Indonezji. Pozostałe dwie konstrukcje zbudowane na Wydziale Mechanicznym Politechniki Białostockiej (Speedster oraz ACE) wywalczyły odpowiednio piąte i szóste miejsce.

Serdecznie gratulujemy!

Zawody Robotex 2017 były największym tego typu wydarzeniem w tej części Europy. Brało w nich udział 3700 uczestników z 1600 konstrukcjami w 23 konkurencjach. Wydarzenie obserwowało ponad 15000 widzów. Organizacja tych zawodów była jednocześnie próbą pobicia rekordu Guinessa wielkości tego typu wydarzenia.

Więcej informacji o robotach sumo z Wydziału Mechanicznego Politechniki Białostockiej powstających pod opieką dr inż. Rafała Grądzkiego można znaleźć na stronie: www.wm.pb.edu.pl/sumomasters

Budowa robotów nie byłaby możliwa bez wsparcia Wydziału Mechanicznego Politechniki Białostockiej oraz Prezydenta miasta Białegostoku (w ramach umowy dotyczącej promocji miasta). Dziękujemy też firmom: Wenglor, Ion Motion Control oraz Supermagnete.de.

Zawody robotex


× W ramach naszego serwisu www stosujemy pliki cookies zapisywane na urządzeniu użytkownika w celu dostosowania zachowania serwisu do indywidualnych preferencji użytkownika oraz w celach statystycznych.
Użytkownik ma możliwość samodzielnej zmiany ustawień dotyczących cookies w swojej przeglądarce internetowej.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce Prywatności
Korzystając ze strony wyrażają Państwo zgodę na używanie plików cookies, zgodnie z ustawieniami przeglądarki.
Akceptuję Politykę prywatności i wykorzystania plików cookies w serwisie.