Rekrutacja na studia II stopnia
06-02-2023Studia II stopnia poszerzają wiedzę, zapewniają możliwość zdobycia poszukiwanych na rynku pracy specjalizacji oraz ułatwiają zdobycie uprawnień zawodowych. Tytuł magistra to duży atut w poszukiwaniu pracy, a także otwarcie drogi do podjęcia studiów doktoranckich.
Kandydaci do podjęcia studiów II stopnia powinni założyć konto w systemie Internetowej Rejestracji Kandydatów (IRK). Za jego pomocą powinni w terminie od 10 stycznia (od godziny 8:00) do 12 lutego 2023 roku (do godz. 23:59) zapisać się na wybrany kierunek studiów II stopnia oraz wnieść opłatę rekrutacyjną (85 złotych za każdy wybrany kierunek).
W przypadku studiów stacjonarnych II stopnia kandydaci będą kwalifikowani na podstawie listy rankingowej według oceny uzyskanej na dyplomie ukończenia studiów pierwszego stopnia. W razie przekroczenia limitu miejsc przez kandydatów z tą samą oceną, decydować będzie średnia ocen ze studiów wyliczona na podstawie suplementu do dyplomu ukończenia studiów, a w przypadku posiadania dyplomu bez suplementu – wyliczona na podstawie wypisu wszystkich ocen z przebiegu studiów (średnia arytmetyczna).
Kolejny ważny termin to 14 lutego 2023 roku, czyli moment ogłoszenia list kandydatów zakwalifikowanych do przyjęcia na studia. Osoby, które znajdą swoje nazwisko na tej liście mają trzy dni (od 15 do 18 lutego) na złożenie kompletu dokumentów do poszczególnych Wydziałowych Komisji Rekrutacyjnych, w celu potwierdzenia chęci podjęcia studiów II stopnia. Złożenie wymaganych dokumentów jest warunkiem przyjęcia na studia. Osoby zakwalifikowane na studia, które tego nie zrobią we wskazanym terminie, zostaną potraktowane jako osoby, które zrezygnowały z chęci studiowania.
Wydział Mechaniczny:
- Automatyka i robotyka (studia stacjonarne, limit miejsc 45)
- Inżynieria biomedyczna (studia stacjonarne, limit miejsc 35)
- Mechanika i budowa maszyn (studia stacjonarne, limit miejsc 60)
- Mechatronika (studia stacjonarne, limit miejsc 30)
Więcej o kierunkach na naszej stronie.
- Szczegółowe informacje: