Wydział Mechaniczny PB

Zespól z dr. inż. Adamem Tomczykiem z finansowaniem w konkursie „INNOSPIN”

23-05-2023
Dr inż. Adam Tomczyk

Dr inż. Adam Tomczyk, pracownik Wydziału Mechanicznego jest członkiem zespołu, którego projekt uzyskał finansowanie w ramach konkursu „INNOSPIN”. Celem konkursu jest promocja i komercjalizacja wyników badań naukowych i prac rozwojowych jego uczestników oraz nawiązywanie współpracy z otoczeniem społeczno-gospodarczym Uczelni Partnerskiej.

Projekt w konkursie „INNOSPIN” nosi tytuł Biokompozyt polimerowy PHBV – zużyte fusy kawy jako materiał stosowany w produkcji wyrobów użytkowych i został zgłoszony przez Politechnikę Rzeszowską, zdobywając najwięcej punktów w rankingu. Jest odpowiedzią na stale zwieszającą się ilość odpadów na świecie. PHBV należący do grupy polihydroksyalkanianów (PHA) jest polimerem pochodzenia naturalnego w pełni biodegradowalnym, wytwarzanym w mitochondriach bakterii. Materiał ten jest bardzo ciekawą alternatywą dla tworzyw pochodzenia petrochemicznego. W celu obniżenia kosztów wytwarzania i poprawienia niektórych właściwości zaproponowano rozwiązanie dotyczące wytworzenia nowoczesnego materiału polimerowego o osnowie PHBV napełnionego mielonymi zużytymi fusami kawy. Zasadniczym celem naukowym projektu jest ocena wpływu wielokrotnego przetwarzania (recyklingu) ww. biokompozytu na jego właściwości po kolejnych cyklach ponownego przetworzenia. Efektem finalnym prac przedwdrożeniowych będzie ustalenie, czy nowoczesny materiał polimerowy pochodzenia naturalnego w pełni biodegradowalny może być ponownie przetwarzany w przypadku zakończenia pełnego ,,czasu życia” wyrobu z niego wytworzonego.


× W ramach naszego serwisu www stosujemy pliki cookies zapisywane na urządzeniu użytkownika w celu dostosowania zachowania serwisu do indywidualnych preferencji użytkownika oraz w celach statystycznych.
Użytkownik ma możliwość samodzielnej zmiany ustawień dotyczących cookies w swojej przeglądarce internetowej.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce Prywatności
Korzystając ze strony wyrażają Państwo zgodę na używanie plików cookies, zgodnie z ustawieniami przeglądarki.
Akceptuję Politykę prywatności i wykorzystania plików cookies w serwisie.