Wydział Mechaniczny PB

Doktorat wdrożeniowy

Flaga i godło Rzeczypospolitej Polskiej.

Program został dofinansowany ze środków budżetu państwa w ramach VII edycji programu Ministra Edukacji i Nauki „Doktorat wdrożeniowy 2023”
Wartość dofinansowania: 316 799,84
Cele programu

Celem programu Doktorat Wdrożeniowy I realizowanego na Wydziale Mechanicznym PB, finansowanego ze środków MNiSW, jest tworzenie warunków do rozwoju współpracy Politechniki Białostockiej z podmiotami otoczenia społeczno-gospodarczego. Współpraca jest rozwijana w ramach studiów doktoranckich, obejmuje kształcenie doktorantów we współpracy z zatrudniającymi ich przedsiębiorcami albo innymi podmiotami oraz przygotowanie prac doktorskich, których tematyka jest ściśle powiązana z potrzebami firm.

W ramach programu Doktorat Wdrożeniowy na Wydziale Mechanicznym wspierane jest przygotowywanie rozprawy doktorskiej przez doktorantkę prowadzącą działalność naukową w zakresie dyscypliny naukowej inżynieria mechaniczna. Wyniki realizowanej pracy mogą mieć zastosowanie w działalności podmiotu zatrudniającego doktorantkę.

Realizowane zadania

Doktorant uczestniczący w Programie prowadzi badania pod kierunkiem opiekuna naukowego oraz opiekuna pomocniczego z firmy, w której mogą być wdrożone wyniki badań w ramach realizacji programu Doktorat Wdrożeniowy 2023.

W wyniku realizacji projektu:

  • uczestnik Szkoły Doktorskiej Politechniki Białostockiej może uzyskać stopień doktora nauk technicznych (na podstawie obowiązującej procedury nadawania stopnia doktora) w dyscyplinie naukowej inżynieria mechaniczna;
  • zostaną opracowane rozwiązania problemów ważnych dla firmy, które mogą być wdrożone, co powinno przyczynić się do zwiększenia konkurencyjności oferty firmy na rynku międzynarodowym oraz wpłynąć na rozwój gospodarki i zwiększenie jej innowacyjności.

W ramach programu Doktorat Wdrożeniowy 2023 na Wydziale Mechanicznym jest realizowany następujący temat:

Skrobia termoplastyczna i jej modyfikacje zwiększające potencjał przetwórczy i aplikacyjny w obszarze produktów jednorazowego użytku jako odnawialna alternatywa konwencjonalnych polimerów

Celem pracy jest uzyskanie granulatu skrobi termoplastycznej (TPS), której parametry pozwolą na samodzielne jej zastosowanie w określonych aplikacjach użytkowych lub/i maksymalne zwiększenie jej udziałów w biodegradowalnych kompozycjach polimerowych, poprzez poprawę jej parametrów mechanicznych, które determinują możliwość zastosowania skrobi. Skrobia termoplastyczna, która jest produkowana w Grupie Azoty S.A. jest polimerem wytwarzanym wyłącznie z surowców odnawialnych i nie jest przetwarzana chemicznie, tym samym spełnia założenia Dyrektywy Parlamentu Europejskiego I Rady (UE) 2019/904 z dn. 5 czerwca 2019 r. Zakładanym efektem projektu jest modyfikacja obecnie produkowanego TPS, w kontekście uzyskania produktu spełniającego założenia Dyrektywy o zwiększonym potencjale aplikacyjnym. Założeniem pracy jest uzyskanie skrobi termoplastycznej o ulepszonych parametrach mechanicznych i reologicznych, obniżonej lub wyeliminowanej higroskopijności, w porównaniu do obecnie wytwarzanej. Planowane jest opracowanie i wdrożenie osobnych receptur do aplikacji foliowych, do wtryskiwania oraz innych, specjalistycznych jak wyrób włóknin. Poprawa własności pozwoli na zwiększenie dodatku skrobi termoplastycznej, obniżając koszty oferowanych granulatów, bez wpływu na jakość. Obniżenie kosztów granulatu poprzez zwiększenie udziału skrobi termoplastycznej pozwoli na osiągnięcie konkurencyjnych cen i innowacyjnego materiału.

× W ramach naszego serwisu www stosujemy pliki cookies zapisywane na urządzeniu użytkownika w celu dostosowania zachowania serwisu do indywidualnych preferencji użytkownika oraz w celach statystycznych.
Użytkownik ma możliwość samodzielnej zmiany ustawień dotyczących cookies w swojej przeglądarce internetowej.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce Prywatności
Korzystając ze strony wyrażają Państwo zgodę na używanie plików cookies, zgodnie z ustawieniami przeglądarki.
Akceptuję Politykę prywatności i wykorzystania plików cookies w serwisie.