Wydział Mechaniczny PB

Prof. Paul Janmey na Wydziale Mechanicznym PB

26-02-2020

Od 22 do 24 lutego 2020 r. na Wydziale Mechanicznym Politechniki Białostockiej gościł Pan Prof. Paul Janmey, który wraz z pracownikami Instytutu Inżynierii Biomedycznej Politechniki Białostockiej (dr hab. inż. Joanna Mystkowska, mgr inż. Dawid Łysik), pracownikami Zakładu Mikrobiologii Lekarskiej i Inżynierii Nanobiomedycznej Uniwersytetu Medycznego w Białymstoku (prof. dr hab. inż. Robert Bucki, dr inż. Piotr Deptuła, mgr inż. Mateusz Cieśluk) oraz pracownikiem Instytutu Fizyki Jądrowej Polskiej Akademii Nauk (dr Katarzyna Pogoda) prowadził badania w zakresie nowych biopolimerów na bazie DNA.

Badania te są kontynuacją prac badawczych rozpoczętych w ramach stażu w 2019 r. przez dr hab. inż. Joannę Mystkowską na University of Pennsylvania, USA. W głównej mierze dotyczą one oceny interakcji biofilmu z tą nową grupą biopolimerów. Wizyta odbyła się w ramach realizacji projektu badawczego Harmonia (kierownik projektu: prof. dr hab. n. med. Robert Bucki) dotyczącego roli bakteriofagów w procesie tworzenia biofilmu i roli struktur ciekłokrystalicznych.

Jest to już czwarta wizyta prof. P. Janmeya, który od lat współpracuje z białostockimi naukowcami z Uniwersytetu Medycznego i Politechniki Białostockiej w zakresie reologii biopolimerów oraz tkanek. Jednym z efektów tej owocnej współpracy jest opracowanie nowych mechanomarkerów w diagnostyce nowotworów jelita grubego. Wyniki tych oryginalnych badań są opisywane w ramach wspólnego manuskryptu.

Profesor Paul Janmey jest światowej klasy specjalistą w zakresie nanomechaniki i reologii. Jest zatrudniony w Department of Physiology, Institute for Medicine and Engineering na University of Pennsylvania (USA). Jego dorobek obejmuje blisko 500 publikacji naukowych, w tym w najbardziej prestiżowych czasopismach jak Science i Nature, liczba cytowań tych publikacji to ponad 34 500 (h-index=90).


Na skróty
× W ramach naszego serwisu www stosujemy pliki cookies zapisywane na urządzeniu użytkownika w celu dostosowania zachowania serwisu do indywidualnych preferencji użytkownika oraz w celach statystycznych.
Użytkownik ma możliwość samodzielnej zmiany ustawień dotyczących cookies w swojej przeglądarce internetowej.
Korzystając ze strony wyrażają Państwo zgodę na używanie plików cookies, zgodnie z ustawieniami przeglądarki.