Wydział Mechaniczny PB

Biomechaniczna ocena funkcjonalna siatkarzy na PB

25-11-2021

W Instytucie Inżynierii Biomedycznej, we współpracy z Uniwersytetem Medycznym w Białymstoku rozpoczęliśmy biomechaniczną ocenę funkcjonalną siatkarzy z klubu sportowego Białostocka Liga Sportu. Celem badań jest zwiększenie możliwości funkcjonalnych zawodnika poprzez dobór odpowiednich obciążeń, poziomu wysiłku, ocenę poprawności wykonywanych ćwiczeń.

Na biomechaniczną ocenę funkcjonalną składają się badania i testy, które umożliwiają obiektywną ocenę w zakresie: poprawności wykonywanych ruchów, pozycji ciała w przestrzeni, zdolności utrzymania równowagi, siły i wytrzymałości mięśniowej. Protokół pomiarowy obejmuje:

– ocenę jakości wykonywanych wzorców ruchowych według FMS (ang. Functional Movement Screen). Test zawiera zadania ruchowe, które pozwalają wychwycić błędy przy wykonywaniu ruchu podczas konkretnego ćwiczenia. Obejmuje głęboki przysiad z drążkiem trzymanym nad głową. Ocenie podlega mobilność obręczy barkowej i odcinka piersiowego kręgosłupa, ruchomość i symetryczność stawów;

– obiektywną ocenę i trening chodu/biegu oraz postawy z zastępczą informacją zwrotną z wykorzystaniem bieżni Zebris FDM-T. Istnieje możliwość analizy rozkładu sił nacisku stóp na podłoże, poszczególnych faz chodu, oceny parametrów chodu takich jak: prędkość, długość i szerokość kroku, symetria kroku i inne;

– ocenę aktywności elektrycznej mięśni podczas chodu/biegu na bieżni Zebris FDM-T do weryfikacji skuteczności i optymalizacji techniki treningu.


× W ramach naszego serwisu www stosujemy pliki cookies zapisywane na urządzeniu użytkownika w celu dostosowania zachowania serwisu do indywidualnych preferencji użytkownika oraz w celach statystycznych.
Użytkownik ma możliwość samodzielnej zmiany ustawień dotyczących cookies w swojej przeglądarce internetowej.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce Prywatności
Korzystając ze strony wyrażają Państwo zgodę na używanie plików cookies, zgodnie z ustawieniami przeglądarki.
Akceptuję Politykę prywatności i wykorzystania plików cookies w serwisie.