Wydział Mechaniczny PB

Wycieczka z Zespołu Szkół w Stoczku Łukowskim

12-12-2022
uczniowie wraz z opiekunem

Uczniowie klasy 4TG z Zespołu Szkół w Stoczku Łukowskim wraz opiekunem uczestniczyli w wycieczce zawodoznawczej na Wydziale Mechanicznym.

Goście wzięli udział w prowadzonych przez pracowników dydaktycznych tej uczelni: dr hab. inż. Dariusza Szpicę prof. PB oraz dr inż. Piotra Tarasiuka w zajęciach dotyczących podstaw konstrukcji maszyn. Młodzież zapoznała się z metodami wytwarzania, sposobami manipulowania, a także właściwościami mechanicznymi materiałów spiekanych. W trakcie zajęć zaprezentowano zasadę działania młynka kulowego oraz doboru sit. Prowadząca dr inż. Eliza Romańczuk-Ruszuk przedstawiła też w jaki sposób temperatura pieca indykatorowego wpływa na właściwości badanych materiałów.

Ważnym aspektem wycieczki było spotkanie uczniów Zespołu Szkół ze studentami (specjalność inżynieria biomedyczna i pojazdy samochodowe). Maturzyści obejrzeli wybrane prace inżynierskie, poznali też metodykę pracy kół naukowych. Studenci aktywnie działający w tego rodzaju organizacjach zaprezentowali bardzo ciekawe projekty, takie jak tunel dla dzieci z autyzmem, orteza stawu łokciowego (druk 3D), kamizelka dla dzieci autystycznych stymulująca dotyk. Było też omówienie głównych założeń projektu Formuła Student.

Wycieczka miała kilka wymiarów. Z jednej strony warto wspomnieć o jej przesłaniu edukacyjnym i integracyjnym, z drugiej zaś o zawodoznawczym, co może mieć wpływ w przyszłości na ewentualny wybór kariery zawodowej.


× W ramach naszego serwisu www stosujemy pliki cookies zapisywane na urządzeniu użytkownika w celu dostosowania zachowania serwisu do indywidualnych preferencji użytkownika oraz w celach statystycznych.
Użytkownik ma możliwość samodzielnej zmiany ustawień dotyczących cookies w swojej przeglądarce internetowej.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce Prywatności
Korzystając ze strony wyrażają Państwo zgodę na używanie plików cookies, zgodnie z ustawieniami przeglądarki.
Akceptuję Politykę prywatności i wykorzystania plików cookies w serwisie.