Wydział Mechaniczny PB

Nominacja profesorska

04-06-2020

Dr hab. Michał Kuciej otrzymał nominację profesorską. Prezydent Rzeczypospolitej Polskiej Andrzej Duda postanowieniem z dnia 11 maja 2020 r. przyznał mu tytuł profesora nauk inżynieryjno-technicznych.

Profesor Michał Kuciej jest absolwentem kierunku mechanika i budowa maszyn Wydziału Mechanicznego Politechniki Białostockiej. Stopień doktora uzyskał na macierzystej uczelni w 2008 roku, a doktora habilitowanego w roku 2012. Prof. Michał Kuciej pracuje na Wydziale Mechanicznym od 2001 roku.

Jego dorobek naukowy od początku pracy na uczelni obejmuje między innymi 3 monografie naukowe oraz ponad 50 artykułów w renomowanych czasopismach z listy Journal Citation Reports. Indeks Hirscha określający aktualność i zauważalność publikowanych przez niego prac, zgodnie z bazą Web of Science Core Collection, jest równy 12. Obszar zainteresowań naukowych prof. M. Kucieja obejmuje termomechanikę, w szczególności modelowanie analityczne oraz numeryczne rozkładów temperatury i naprężeń termicznych w elementach układów hamulcowych.

Do tej pory wypromował 2 doktorów nauk technicznych oraz przeszło 40 magistrów i inżynierów. Jest redaktorem tematycznym czasopisma z tzw. listy filadelfijskiej Advances in Mechanical Engineering (SAGE). Był wielokrotnie wybierany przez Narodowe Centrum Nauki oraz Ministerstwo Nauki i Szkolnictwa Wyższego do komisji eksperckich związanych z oceną projektów badawczych, jednostek naukowych oraz czasopism.

Serdecznie gratulujemy i życzymy kolejnych sukcesów!


× W ramach naszego serwisu www stosujemy pliki cookies zapisywane na urządzeniu użytkownika w celu dostosowania zachowania serwisu do indywidualnych preferencji użytkownika oraz w celach statystycznych.
Użytkownik ma możliwość samodzielnej zmiany ustawień dotyczących cookies w swojej przeglądarce internetowej.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce Prywatności
Korzystając ze strony wyrażają Państwo zgodę na używanie plików cookies, zgodnie z ustawieniami przeglądarki.
Akceptuję Politykę prywatności i wykorzystania plików cookies w serwisie.