Wydział Mechaniczny PB

Wydział Mechaniczny z włoskim patentem

08-06-2021

Pracownicy Wydziału Mechanicznego: dr inż. Bogusław Hościło, dr hab. inż. Krzysztof Molski i dr inż. Piotr Tarasiuk uzyskali patent udzielony przez Włoski Urząd Patentowy. Przedmiotem zgłoszenia była metoda wykańczającej obróbki ściernej powierzchni próbek do badań materiałowych zwłaszcza badań zmęczeniowych (Procedimento di trattamento abrasivo di finitura della superficie di campioni per il test di materiali, in particolare per prova di fatica).

Opatentowana metoda pozwala uzyskać powierzchnię walcową z kierunkiem śladów obróbki zbliżonym do równoległego do osi przedmiotu obrabianego, szlifując lub polerując jednocześnie część walcową oraz powierzchnie przejściowe do części chwytowej. Ten sposób obróbki może być stosowany do przygotowania np. próbek do badań zmęczeniowych, które winny charakteryzować się bardzo wysoką dokładnością wykonania powierzchni części roboczej (walcowej) oraz powierzchniami przejściowymi bez podcięć i gwałtownych zmian średnicy.

Schemat wykańczającej obróbki ściernej powierzchni próbek do badań materiałowych

Rys. 1. Schemat wykańczającej obróbki ściernej powierzchni próbek do badań materiałowych: (1) – obrabiana próbka, (2) – narzędzie (ściernica)

W badaniach zmęczeniowych istotna jest chropowatość oraz układ śladów obróbki na powierzchni. Najmniej niekorzystne, ze względów zmęczeniowych, są ślady obróbki równoległe do kierunku działania obciążenia zewnętrznego. Dzięki opisanej metodzie można wykonać takie próbki bez używania szlifierek numerycznych.

Projekt finansowany w ramach programu Ministra Nauki i Szkolnictwa Wyższego pod nazwą „Regionalna Inicjatywa Doskonałości” w latach 2019 – 2022 nr projektu  011/RID/2018/19 kwota finansowania 12 000 000 zł.

Serdecznie gratulujemy i życzymy dalszych sukcesów w działalności naukowej!


Na skróty
× W ramach naszego serwisu www stosujemy pliki cookies zapisywane na urządzeniu użytkownika w celu dostosowania zachowania serwisu do indywidualnych preferencji użytkownika oraz w celach statystycznych.
Użytkownik ma możliwość samodzielnej zmiany ustawień dotyczących cookies w swojej przeglądarce internetowej.
Korzystając ze strony wyrażają Państwo zgodę na używanie plików cookies, zgodnie z ustawieniami przeglądarki.