Udział grupy studentów Wydziału Mechanicznego Politechniki Białostockiej (WM PB) w Innovation Crunch Time w Universite de Technologie de Belfort-Montbeliard (UTBM), Francja. Przeprowadzenie wykładów specjalistycznych na WM PB.
Udział grupy studentów Wydziału Mechanicznego Politechniki Białostockiej w Innovation Crunch Time w Universite de Technologie de Belfort-Montbeliard, Francja w dniach 13-17 maja 2019 r.
W wydarzeniu Innovation Crunch Time (ICT) biorą udział studenci wszystkich wydziałów Universite de Technologie de Belfort-Montbeliard (UTBM). Studenci są przydzielani do niewielkich, 6-8-osobowych grup projektowych, które na jednej dużej sali zajmują się rozwiązywaniem postawionym im zadań. Studenci tworzący grupę nie znają się wcześniej i pochodzą z różnych wydziałów UTBM. Każda grupa ma do dyspozycji stolik, sprzęt komputerowy, telefony komórkowe. Studenci mogą także korzystać z pomocy dyżurujących na sali pracowników dydaktycznych UTBM. Zadania są różne i dotyczą np. zagadnień poprawy organizacji lotów samolotem, zagospodarowania odpadów składowanych w określonej miejscowości, nietypowych metod generowania energii elektrycznej, projektu nowego urządzenia, organizacji dostaw. Studenci przygotowują propozycję rozwiązania danego problemu – musi to być jednak rozwiązanie bardzo szczegółowe i konkretne, z uwzględnieniem nie tylko aspektów technicznych, lecz także m.in. organizacyjnych, prawnych, promocyjnych. Praca poszczególnych grup studenckich jest oceniana przez zespoły pracowników uczelni. W ocenie uwzględniane są: innowacyjność rozwiązania, nowe spojrzenie na dany problem, kompletność rozwiązania. Celem ICT jest rozwijanie kreatywności studentów, nauczenie ich współpracy w różnych, interdyscyplinarnych zespołach projektowych, powstających ad-hoc w krótkim czasie, rozwijanie umiejętności pracy w grupie, pełnienia różnych ról i zadań, szybkiego nawiązywania międzynarodowych kontaktów i rozwijania całościowego postrzegania różnych problemów technicznych i organizacyjnych.
Planowany jest udział dwóch 5-osobowych grup studentów WM PB (studenci różnych kierunków studiów, I i II stopnia na WM PB, wyłonieni w drodze konkursu) w Innovation Crunch Time – w 3. tygodniu maja (w 2019 i w 2020 r.). W 2019 r. Innovation Crunch Time odbędzie się w dniach 13-17 maja 2019 r.
1) Dr hab. inż. Zbigniew Kulesza – Koordynator Wydziałowy projektu
2) Dr inż. Jarosław Czaban – pracownik Katedry Budowy Maszyn i Techniki Cieplnej
3) Mgr inż. Wojciech Puchalski – kierownik Dziekanatu
4) Kamil Borowik – członek Wydziałowej Rady Samorządu Studentów
Średnia ocen Liczba punktów
4,60 – 5,00 5 pkt
4,30 – 4,59 4 pkt
4,00 – 4,29 3 pkt
3,51 – 3,99 2 pkt
3,00 – 3,50 1 pkt
Rodzaj działalności Liczba punktów
działalność w kole naukowym od 1 do 3 pkt,
działalność promocyjna na rzecz Wydziału od 1 do 3 pkt,
działalność w Samorządzie Studenckim od 1 do 3 pkt
działalność społeczna/wolontariat od 1 do 3 pkt
udział w konferencjach/szkoleniach/wyjazdach od 1 do 3 pkt
otrzymane nagrody/wyróżnienia od 1 do 3 pkt
publikacje naukowe, popularno-naukowe od 1 do 3 pkt