UWAGA! Rekrutacja przedłużona do 5 marca 2020!
Udział grupy studentów Wydziału Mechanicznego Politechniki Białostockiej (WM PB) w Innovation Crunch Time w Universite de Technologie de Belfort-Montbeliard (UTBM), Francja. Przeprowadzenie wykładów specjalistycznych na WM PB.
UWAGA! Rekrutacja przedłużona do 5 marca 2020!
Udział grupy studentów Wydziału Mechanicznego Politechniki Białostockiej w Innovation Crunch Time w Universite de Technologie de Belfort-Montbeliard, Francja w dniach 25-28 maja 2020 r.
W wydarzeniu Innovation Crunch Time (ICT) biorą udział studenci wszystkich wydziałów Universite de Technologie de Belfort-Montbeliard (UTBM). Studenci są przydzielani do niewielkich, 6-8-osobowych grup projektowych, które na jednej dużej sali zajmują się rozwiązywaniem postawionym im zadań. Studenci tworzący grupę nie znają się wcześniej i pochodzą z różnych wydziałów UTBM. Każda grupa ma do dyspozycji stolik, sprzęt komputerowy, telefony komórkowe. Studenci mogą także korzystać z pomocy dyżurujących na sali pracowników dydaktycznych UTBM. Zadania są różne i dotyczą np. zagadnień poprawy organizacji lotów samolotem, zagospodarowania odpadów składowanych w określonej miejscowości, nietypowych metod generowania energii elektrycznej, projektu nowego urządzenia, organizacji dostaw. Studenci przygotowują propozycję rozwiązania danego problemu – musi to być jednak rozwiązanie bardzo szczegółowe i konkretne, z uwzględnieniem nie tylko aspektów technicznych, lecz także m.in. organizacyjnych, prawnych, promocyjnych. Praca poszczególnych grup studenckich jest oceniana przez zespoły pracowników uczelni. W ocenie uwzględniane są: innowacyjność rozwiązania, nowe spojrzenie na dany problem, kompletność rozwiązania. Celem ICT jest rozwijanie kreatywności studentów, nauczenie ich współpracy w różnych, interdyscyplinarnych zespołach projektowych, powstających ad-hoc w krótkim czasie, rozwijanie umiejętności pracy w grupie, pełnienia różnych ról i zadań, szybkiego nawiązywania międzynarodowych kontaktów i rozwijania całościowego postrzegania różnych problemów technicznych i organizacyjnych.
W 2020 r. planowany jest udział jednej 9-osobowej grupy studentów WM PB w wydarzeniu Innovation Crunch Time, które odbędzie się w dniach 25-28 maja 2020 r. Osoby wyjeżdżające do Francji zostaną wyłonione w drodze konkursu spośród studentów różnych kierunków studiów I i II stopnia prowadzonych na WM PB.
Rodzaj działalności | Liczba punktów |
---|---|
działalność w kole naukowym | od 1 do 3 pkt |
działalność promocyjna na rzecz Wydziału | od 1 do 3 pkt |
działalność w Samorządzie Studenckim | od 1 do 3 pkt |
działalność społeczna/wolontariat | od 1 do 3 pkt |
udział w konferencjach/szkoleniach/wyjazdach | od 1 do 3 pkt |
otrzymane nagrody/wyróżnienia | od 1 do 3 pkt |
publikacje naukowe, popularno-naukowe | od 1 do 3 pkt |
Formularz kandydata (Uwaga – proszę zwrócić uwagę konieczność dostarczenia kopii dokumentów potwierdzających kompetencje językowe!)